pátek 24. února 2012

Werichova vila

Werichova vila

www.fototuristika.cz
více o tomto výletu

http://www.fototuristika.cz/tips/detail/475

Werichova vila se nachází na malebném ostrůvku Kampa na Malé straně. Říká se jí tak podle Jana Wericha, ačkoliv nebyl jedinou významnou osobností, která vilu obývala.
Werichova vila
Původně zde byla Komínkovská zahrada. Na jejím pozemku byl v roce 1635 postaven barokní dům. Z něho zřídil Servác Engl koželužnu, kde vyráběl a zpracovával kůži. V 18.století přešel dům do vlastnictví rodu Nosticů, kteří měli v okolí i jiné budovy. V rodině Nosticů pracoval Josef Dobrovský, historik, spisovatel a bojovník za český jazyk a literaturu jako vychovatel jejich čtyř synů. V roce 1798 však Josef Dobrovský vážně onemocněl. Jelikož si ho hrabě Bedřich Jan Nostic velmi vážil, nabídl mu léčebný pobyt v domku na Kampě. Jeho stav se tam zlepšil a vytvořil tu i některá svoje díla. Na počest Josefa Dobrovského byl v roce 1947 vytvořen pomník, který nyní stojí na Kampě před Werichovou vilou.
Werichova vila vpředu s pomníkem Josefa Dobrovského
Na počátku 19.století je dům přestavěn podle projektu Ignáce Jana Palliardiho. V letech 1929-1940 obýval vilu historik Zdeněk Wirth. Jeho pamětní deska s bustou je umístěna na zdi u hlavního vchodu.

Žádné komentáře:

Okomentovat