úterý 21. února 2012

Národní památník na Vítkově

Národní památník na Vítkově

www.fototuristika.cz
více o tomto výletu

http://www.fototuristika.cz/tips/detail/465

Národní památník na Vítkově se nachází v pražské čtvrti Žižkov. Byl postaven k uctění památky českých legionářů a českého odboje za I.světové války. Symbolický výkop k zahájení stavby památníku provedl v roce 1928 tehdejší prezident T.G.Masaryk. Památník byl dokončen v roce 1932. Později byl ještě přístavbou rozšířen.
Národní památník na Vítkově
Během II.světové války ho využívala německá vojska jako skladiště vojenského materiálu. Po roce 1948 byl zneužit ke komunistické propagandě. Byli tu pohřbíváni i významní představitelé KSČ.
Národní památník na Vítkově
Po smrti prvního komunistického prezidenta Klementa Gottwalda, vedení strany rozhodlo zřídit v památníku po vzoru Lenina Mauzoleum. V podzemí památníku tak vznikla laboratoř, kde se o nabalzamované tělo Gottwalda starali denně desítky lidí. Odtud pak vyjíždělo nahoru do smuteční síně, kde bylo vystavováno veřejnosti. Nabalzamované tělo Klementa Gottwalda vydrželo pohromadě dlouhých 7 let, a když se začalo rozpadat, bylo zpopelněno a mauzoleum uzavřeno. Nyní je možné vejít do tehdejší podzemní laboratoře a vidět ji v nezměněné podobě (ale bez zařízení) i s chladící místností, kam byl každý večer Gottwald ukládán. V té se nachází ještě rozbitá náhrobní deska s jeho jménem.

Žádné komentáře:

Okomentovat