úterý 7. února 2012

Stavovské divadlo

Stavovské divadlo

www.fototuristika.cz
více o tomto výletu

http://www.fototuristika.cz/tips/detail/448

Jedna z nejkrásnějších historických divadelních staveb v Evropě se nachází na Ovocném trhu na cestě mezi Václavským a Staroměstským náměstím.
Stavovské divadlo
Divadlo v klasicistním stylu nechal postavit na svém vlastním pozemku a se svolením císaře Josefa II. osvícený vlastenec hrabě František Antonín Nostic –Rieneck. Po něm se i následně pojmenovalo na Hraběcí Nosticovo divadlo. Stavba započala v roce 1781 a již v roce 1783 bylo divadlo slavnostně otevřeno Lessingovou tragédií Emilia Galotti. Původní záměr hraběte Nostice uvádět v divadle pouze německou činohru a italskou operu byl posléze rozšířen i o české představení Odběhlec z lásky synové.
Stavovské divadlo
V lednu roku 1787 v divadle vystoupil a osobně oddirigoval svoji Figarovu svatbu W.A.Mozart. A i když předtím ve Vídni s tímto představením neuspěl, Pražané ho naopak přijali s velkými ovacemi. Dojatý Mozart se proto rozhodl složit pro toto vděčné publikum novou operu. V říjnu stejného roku se tak stalo a v divadle se konala světová premiéra opery Don Giovanni, která divadlo celosvětově proslavila. Mozart se v českém prostředí cítil šťastně. Prohlásil, že jeho orchestr je v Praze a že mu jeho Pražané rozumějí.

Žádné komentáře:

Okomentovat