středa 15. února 2012

Rudolfinum

Rudolfinum

www.fototuristika.cz
více o tomto výletu

http://www.fototuristika.cz/tips/detail/455

Rudolfinum je reprezentativní novorenesanční budova nacházející se v těsné blízkosti Mánesova mostu na dnešním Palachově náměstí.
Rudolfinum
Pozemek, na kterém stojí, byl dříve využíván k hospodářským účelům a dokonce zde byla i zapáchající skládka. Ku příležitosti 50.výročí založení České spořitelny (dříve Böhmische Sparkasse), odkoupilo její německé vedení tento pozemek  s cílem vybudovat na jeho místě reprezentativní kulturní stánek s podílem německého umění jako protiváhu českého Národního divadla. I proto zůstaly dodnes některé stěny prázdné, neboť se na malířské výzdobě nechtěl podílet žádný z významných českých umělců.
Rudolfinum
V roce 1874 byla vypsána soutěž na budovu s koncertní síní a několika výstavními sály. Odborná porota sestavená z renomovaných evropských architektů vybírala z osmi projektů. Nakonec vyhrály návrhy již známých architektů Josefa Zítka (architekt Národní ho divadla) a Josefa Schulze (architekt Národního muzea) i přesto, že nesplnili všechny podmínky soutěže, ale jejich řešení bylo zcela mimořádné jak po provozní, tak i po výtvarné stránce.

Žádné komentáře:

Okomentovat