středa 15. února 2012

rotunda sv.Longina

rotunda sv.Longina

www.fototuristika.cz
více o tomto výletu

http://www.fototuristika.cz/tips/detail/456

Rotundy patří k nejstarším architektonickým památkám. V Praze se do dnešní doby dochovaly tři. Rotunda sv.Kříže stojí na Starém městě v ulici Konviktská. Rotunda sv.Martina, nejstarší z nich z doby kolem roku 1100, se nachází na Vyšehradě.
Rotunda sv.Martina na Vyšehradě
Tou poslední a nejmenší  je rotunda sv.Longina, kterou najdeme na Praze 2 v ulici Na Rybníčku. Toto pojmenování ulice není náhodné, neboť v těchto místech stála již v roce 933 osada Rybníček, která byla majetkem břevnovského kláštera. Je tedy možné, že se na  výstavbě rotundy, v první polovině 12.století, podíleli benedikti.
rotunda sv.Longina
Zpočátku sloužila jako farní kostelík této osady. Až ve 14.století byla vysvěcena sv.Štěpánovi. Když však nechal  Karel IV. o kousek dále postavit nový farní kostel sv.Štěpána, změnilo se i zasvěcení rotundy na sv.Longina. Longin měl být římský voják, jehož ostatky přivezl Karel IV. z Itálie do Prahy. Tento voják se zúčastnil o Velkém pátku Ježíšova ukřižování. Brzy si však uvědomil, že provedl špatnou věc. Utekl proto z vojska a žil desítky let jako poustevník. Po čase byl ale vypátrán a popraven.

Zobrazit celý článek:
http://www.fototuristika.cz/tips/detail/456

Více tipů na výlet:
http://www.fototuristika.cz/searcher/filter?tips=1&view=1&order=1&x=64&y=14/

Žádné komentáře:

Okomentovat