sobota 18. února 2012

ulice Nerudova

ulice Nerudova

www.fototuristika.cz
více o tomto výletu

http://www.fototuristika.cz/tips/detail/464

Patrně nejznámější pražskou ulicí je ulice Nerudova. Nachází se v historické části Prahy 1 a stoupá od Malostranského náměstí směrem k Pražskému hradu. Už jen z tohoto důvodu je turisticky velice využívaná, ale nejen proto…
ulice Nerudova
Název Nerudova dostala po smrti významného českého spisovatele a básníka Jana Nerudy. Ten bydlel v této ulici v letech 1845-1859 v domě č.47 U Dvou slunců. Neopakovatelnou atmosféru tohoto místa promítl i do svých děl Večerní šplechty a Malostranské povídky. Na domě je od roku 1895 na jeho počest připevněna velká pamětní deska.
ulice Nerudova - pamětní deska Jana Nerudy
Kdysi touto ulicí vedla královská cesta, po které jezdili budoucí panovníci ke své korunovaci do chrámu sv.Víta na Pražský hrad. V období od 14 do 17.století byla ulice v horní části rozdělena Strahovskou branou a padacím mostem, jež byly součástí městského opevnění, oddělující Malou Stranu od Strahova a Hradčan. Ulice nad branou se tehdy nazývala Dláždění. Část ulice pod branou, dnešní Nerudova, nesla název Strahovská a poté německý Sporengasse, česky Ostruhová.

Žádné komentáře:

Okomentovat