pondělí 6. září 2010

NS Povydří


NS Povydří

www.fototuristika.cz
NS Povydří více:

http://www.fototuristika.cz/tips/detail/71



Jedno z nejatraktivnějších a nejnavštěvovanějších míst na Šumavě. Naučná stezka začíná od Antýglu na soutoku Hamerského potoka a Vydry a končí po 7 km v Čeňkově Pile. Pro svoji unikátnost a jedinečnost byla tato oblast vyhlášena přírodní rezervací a od roku 1975 zde vede naučná stezka Povydří.


 koryto řeky Vydry

Hned za mostem přes Vydru je závora s označením zákazu vjezdu cyklistům a informační tabule oznamující, že se právě nacházíme v I.zóně NP Šumava. Jdeme po hezky upravené cestě, která vede lesem několik desítek metrů od koryta Vydry. Občas k řece vedou malé pěšinky a občas jich i využijeme jako ostatně každý. Nedá se tomu prostě odolat. Pohledy zblízka na divoké řečiště plné obrovských balvanů, mezi kterými se proplétá voda a vytváří malé vodopádky, jsou přímo neuvěřitelné a fascinující. Nejúžasnější částí s největšími balvany jsou asi v první 2 km tohoto divokého koryta 
Vydry.


 balvanovité koryto řeky Vydry


Vracíme se zpět na cestu a přicházíme do míst, kde ještě relativně nedávno stála Hálkova chata. Jediná česká chata, vyskytující se v Povydří ještě před rokem 1938. V roce 2001 však byla definitivně zbourána.


zde stála Hálkova chata


V těchto místech je můstek přes Vydru a tak máme opět možnost sledovat z výšky tento nespoutaný divoký živel. Po můstku lze přejít na druhou stranu a po žluté TZ zamířit k osadě Hrádky a dále na Srní. To si necháme na jindy a dále pokračujeme po naučné stezce.
Na levém břehu lze spatřit ve velké výšce žulové skalní útvary, tkz.viklany, vzniklé zvětráváním, z nichž některé jsou podle svých tvarů i pojmenovány (Panna, Baba, Mnich, Poslední zub). Některé jsme opravdu poznali, ale ne všechny.


Žádné komentáře:

Okomentovat