pondělí 6. září 2010

Kamenná slunce


Kamenná slunce

www.fototuristika.cz
Kamenná slunce více: 

Unikátní geologický útvar s ukázkou výsledků sopečné činnosti. Nachází se na území bývalého malého lomu nedaleko obce Hnojnice. Území Kamenná slunce o velikosti 1ha, je od roku 1965 vyhlášeno Národní přírodní památkou.


Kamenná slunce-Národní přírodní památka


Zajímavá geologická struktura odhalená na skále zdejších dvou malých vršků je výsledkem sopečné činnosti, která zde probíhala před několika miliony lety. Explozí roztaveného magmatu vznikaly ve skalách trychtýřovité otvory, které se postupně zaplňovaly jílovitými částicemi hornin. Ty chladly rychleji než okolní místa, které v důsledku smršťování popraskaly a vytvořily společně s těmito otvory zajímavé paprskovité obrazce vypadající jako slunce. Takto nějak zní odborný výklad vzniku těchto opravdu zajímavých útvarů.


Kamenná slunce-detail


Tyto slunce jsou různých rozměrů a je jimi pokryta celá stěna skály. Lze se k nim přiblížit do bezprostřední blízkosti, ale je přísný zákaz odebírání vzorků.
Celé toto místo působí velice pozitivně.  Vršek skály a bezprostřední okolí navíc pokrývá stepní porost se suchomilnou a teplomilnou vegetací. Místo se totiž nachází ve srážkovém stínu, takže tu málo prší a málo i padá sníh.


Žádné komentáře:

Okomentovat