pondělí 6. září 2010

Harasov



Harasov

www.fototuristika.cz
Harasov více: 

http://www.fototuristika.cz/tips/detail/85


Legendou opředený hrad Harasov stával kdysi na skále nad zdejším rybníkem. Nachází se nedaleko obce Mšeno, v dnešní osadě Harasov.
Byl založen někdy kolem roku 1321. V 17. století se uvádí již jako pustý. Dodnes se dochovaly pouze skalní sklepy ve stěnách skály nad rybníkem, které však už nejsou na pohled viditelné, neboť se tam vyjímá prapodivná stavba s ochozem a přístřeškem (skalní byt).


 Harasov-skalní byt


 Přesto lze spatřit náznak valu, nějaké příkopy a zbytky opevnění na samotném vrcholu pískovcové skály, kde stával hrad. Ty však vidíme pouze, když sejdeme z turistické trasy.Vlevo kousek za „skalním bytem“ je další zajímavost, a to dva obrovské kruhové symboly vytesané ve skále.


 Harasov-symboly na skále


  Přejdeme dřevěný mostík, pod kterým protéká potok Pšovka, a prohlédneme si vytesaný reliéf ukřižovaného Krista. Poté nás červená TZ zavede na pískovcové skály nad rybník. Zde je jedno z nejhezčích míst, z kterého je nádherný výhled na celé údolí Harasova. Sejdeme po dřevěných schůdkách dolů a ocitneme se na druhé straně rybníku, odkud můžeme pokračovat až k hradu Kokořín. Na této straně je malá písková pláž, v létě hojně využívána ke koupání. Stejná pláž je i zepředu při příchodu od parkoviště.




Žádné komentáře:

Okomentovat