pondělí 6. září 2010

Kokořín






Kokořín

www.fototuristika.cz

Kokořín více:


http://www.fototuristika.cz/tips/detail/84



V malebné krajině pískovcových skal nedaleko Mělníka se nachází hrad Kokořín.Svým podlouhlým tvarem, kopírujícím skalní ostroh, na kterém byl postaven, připomíná plující loď. Byl zřejmě postaven v první polovině 14. století. Často chátral a měnil majitele. Svému nynějšímu vzhledu vděčí rodině Špačků, která hrad v roce 1894 koupila a poté ho nechala celý zrekonstruovat.


hrad Kokořín


Dominantou hradu je jednak 38m vysoká vyhlídková věž a také druhá palácová, sloužící jako obytná.Na jejich stěnách jsou malby s rytířskými motivy. Interiér tvoří kopie historického nábytku a dobová keramika.
K hradu jdeme od Kokořínského Dolu pohodlnou asfaltovou cestou mírně do kopce.


 cesta na Kokořín


  Cesta nás dovede až těsně pod mohutné a vysoké hradby hradu. Odtud hrad působí opravdu impozantně. Vysoko nad hradby vyčnívá kulatá vyhlídková věž. Je zde informační tabule, na které jsou vypsány návštěvní dny s otevírací dobou.


informační tabule na Kokoříně


Samozřejmě je dnes zavřeno, v únoru nemá otevřeno asi žádný hrad. Přesto se jdeme podívat k hlavnímu vchodu po dřevěné lávce, kde kdysi býval padací most. Pod námi vidíme studnu, která by měla mít hloubku 72m. Kousek od vchodu je vyhlídka K.H.Máchy do údolí Kokořínského Dolu. Mácha tu kdysi pobýval a Kokořín ho inspiroval k napsání románu Cikáni. Děj tohoto románu se odehrává v romantickém údolí pod hradem Kokořín a v Itálii. Bohužel z této vyhlídky nelze moc vidět, neboť je v okolí dosti zarostlá stromy.

Žádné komentáře:

Okomentovat