pondělí 6. září 2010

Milešovka


Milešovka
www.fototuristika.cz
Milešovka více:

http://www.fototuristika.cz/tips/detail/81



Největším skvostem Českého středohoří je jeho nejvyšší hora Milešovka, přesahující okolní krajinu o více než 350 m. Díky svému postavení v krajině, je největrnějším místem u nás.  Vítr na ní nefouká pouhých 8 dní v roce. Navíc je místem s nejčastějším výskytem bouří, a proto se jí říká také Hromová hora.


Milešovka


 Z těchto důvodů je velice obtížné odhadnout počasí pro výlet na tuto horu. Byli jsme zde 2x, ale ani jednou jsme štěstí neměli.  Lze na ni přijít z několika míst. My jsme zvolili cestu z vesničky Bílka. Jelikož jsme tu již podruhé, evidujeme zde jednu novinku. Už nelze parkovat jako dříve na louce pod Milešovkou, ani přímo v Bílce, kam je teď zákaz vjezdu. Pár desítek metrů před Bílkou je nové velké parkoviště. Pro místní asi dost oddech, pro turisty zase bezproblémové parkování, takže oboustranná spokojenost, i když zpoplatněná.


parkoviště v Bílce


 Odtud projdeme vesnicí s velice zajímavou kapličkou až k orientační tabuli s rozcestníkem. Zde se dá pokračovat nahoru po červené. Cesta je poměrně strmá a kamenitá tím více, čím se blížíte k vrcholu.


cesta na Milešovku


 My však chceme vidět 30 metrů vysoké Výří skály, proto se dáme vpravo od tabule za závoru po neznačené cestě (na mapě čárkovaná). Tato cesta vede po rovině a kopíruje obvod Milešovky. Asi po kilometru chůze nás překřižuje modrá TZ, vedoucí od Černčic. My však jdeme stále rovně. Tato cesta není moc frekventovaná, vlastně jsme tu ani nikoho nepotkali. Občas vidíme zajímavé stromy a pak už tu jsou vytoužené Výří skály. Bylo dopoledne a žádného výra jsme nespatřili. Asi spali po noční šichtě. Ale skály to jsou opravdu impozantní.

Žádné komentáře:

Okomentovat