pondělí 6. září 2010

Hazmburk



Hazmburk
www.fototuristika.cz
Hazmburk více: 


Zřícenina gotického hradu, který nebyl nikdy dobyt, patří k našim nejoblíbenějším místům. Nachází se na čedičovém kopci, který dominuje okolní krajině a je viditelný z velké dálky a z mnoha vrcholků hor a vrchů Českého středohoří.


hrad Hazmburk

 Název Hazmburk dostal od Zbyňka Zajíce, majitele hradu z roku 1335, který ho pojmenoval podle svého rodového erbu, jehož symbolem byl zajíc (německy Hase-zajíc).


erb Hazmburku


 Několikrát ještě změnil majitele a od roku 1586 je poprvé zmiňován jako pustý.
 Na hrad se lze vydat ze tří stran. My jdeme po žluté TZ z obce Klapý od parkoviště pod hradem. Cesta je příjemná a zpočátku obcházíme hrad po jeho vrstevnici.


cestou na Hazmburk


 Až na rozcestí, kde se žlutá setkává s červenou TZ vedoucí od Libochovic, začneme stoupat strměji směrem k hradu. Netrvá dlouho a už se ocitáme u zbytků bývalé vstupní brány. Po dalších pár desítkách metrů již vstupujeme do samotného objektu hradu Hazmburk.Přímo u vchodu po levé ruce máme jednu z dominant této zříceniny, oválnou Černou věž. Byla postavena ze zdejšího tmavého čediče. Vysoká je 25m a její průměr činí 9m. Kolem věže jsou zbytky hradeb, z kterých jsou nádherné výhledy do okolí.


Žádné komentáře:

Okomentovat