čtvrtek 3. května 2012

most Bechyňská duha


most Bechyňská duha

www.fototuristika.cz
více o tomto výletu

http://www.fototuristika.cz/tips/detail/574

Bechyňská duha je železobetonový most klenoucí se nad hlubokým údolím řeky Lužnice.
most Bechyňská duha

most Bechyňská duha

Tento unikátní projekt své doby vznikl z potřeby spojit pravý a levý břeh Lužnice, prodloužit železnici a usnadnit tak lidem vstup do města Bechyně.
most Bechyňská duha

info panel o stavbě mostu

Do doby, než stavba vznikla, sloužila mezi Táborem a Bechyní první elektrifikovaná trať projektovaná Františkem Křižíkem. Konečná stanice Bechyně byla ale na opačném břehu Lužnice, než stojí město. Lidé tak museli nejdříve sejít dolu do údolní části Zářečí, přejít most a pokračovat dále nahoru do města. S rozvojem dopravy přestával tento most s dvěma metry šířky vozovky stačit a vyvstala potřeba postavit most nový. Zastupitelstvo města tímto úkolem pověřilo dr.ing.Eduarda Viktora s podmínkou vybudovat most v nejužším místě skalnatého údolí a tím prodloužit stávající železniční trať až do města.
most Bechyňská duha

historické foto ze stavby Bechyňské duhy

Stavba započala koncem roku 1925. Její slavnostní otevření proběhlo 28.října 1928, tedy přesně v den 10.výročí vzniku naší republiky. Za necelé tři roky tak vzniklo ojedinělé dílo, které díku svému originálnímu tvaru získalo pojmenování Bechyňská duha. Most se dostal také na poštovní známky a o jeho stavbě byl natočen dokument oceněný na Techfilmu 99 v Hradci Králové.

Žádné komentáře:

Okomentovat