středa 23. května 2012

Koněpruské jeskyně


Koněpruské jeskyně

www.fototuristika.cz
více o tomto výletu

http://www.fototuristika.cz/tips/detail/585

Koněpruské jeskyně jsou nejatraktivnější částí CHKO Český kras. Leží 5 km od Berouna a asi 30 minut jízdy autem z Prahy. Zaparkovat lze na velkém parkovišti u jeskyní, kde je i zastávka autobusu.
příjezd ke Koněpruským jeskyním
Koněpruské jeskyně jsou nejdelším známým jeskynním systémem na území Čech. Jejich celková délka přesahuje 2 km, pro veřejnost je však zpřístupněna pouze trasa dlouhá 620m. Objeveny byly v roce 1950, při jednom z odstřelů ve zdejším dole. První návštěvník do nich vstoupil o 9 let později.
Koněpruské jeskyně
Začátek procesu utváření  Koněpruských jeskyní je odhadován na dobu před 25 až 30 miliony let. Jeskyně vznikly činností vody, která prosakovala skrz vápencový masív a vytvořila zde tři jeskynní patra s výškovým rozdílem asi 70 metrů. Rozlohou nejrozsáhlejší je střední patro, naopak spodní patro s chodbovitým systémem je veřejnosti nepřístupné.
Koněpruské jeskyně
Prohlídka jeskyní trvá necelou hodinku. Labyrint chodeb je rozdělen na 8 zastávek (Spallanzaniho jeskyně, Síň varhan, Marešova síň, Letošníkova propast a Stará chodba, Proškův dóm, Pustý dóm, jeskyně Jaroslava Petrboka a Mincovna).

Žádné komentáře:

Okomentovat