pondělí 11. října 2010

hrad Trosky

hrad Trosky

www.fototuristika.cz
více o hradu Trosky: 
http://www.fototuristika.cz/tips/detail/139

Přibližně mezi Turnovem a Jičínem se nachází osmý div světa. Ano, to je ten správný výraz.

hrad Trosky
Tento v přírodě ojedinělý jev, kdy vznikly sopečnou činností vedle sebe dvě pozoruhodné skalnaté vyvýšeniny, umocnil ještě mezi lety 1380 až 1390 Čeněk z Vartemberka. Během této doby propojil oba sopečné výčnělky kamennými hradbami a vystavěl uvnitř obytné paláce. Na vrcholku jednotlivých skal pak vybudoval obranné a zároveň obytné věže. A tak vznikl neobyčejný hrad, který nebyl nikdy dobyt.
hrad Trosky
Na hrad Trosky přicházíme od nedalekého parkoviště. Mineme zdejší restauraci a už jsme u hlavního vchodu.
vchod do hradu
 Vcházíme na první nádvoří. Naproti nám se zdvihá mohutná skála s kamennými hradbami. Ty dosahují výšky až 15m a jejich tloušťka činí kolem 2metrů. Hradby trošku hyzdí lešení, ale alespoň je to doklad o tom, že tento skvost se nenechá jen tak zchátrat. Na tomto nádvoří byla dříve strážnice a také bylo využíváno jako hospodářské zázemí. Teď je tady pokladna, několik dřevěných laviček se stolky a klec s holuby.
první nádvoří hradu
Procházíme vysokou kamennou branou na další poměrně větší nádvoří. Zde kdysi stály paláce, menší obytná stavení a také tu byla konírna. To vše už tu dávno není, ale zato zde dominují v plné své kráse obě skalní věže. Jmenují se Baba a Panna.  Baba je ta nižší a širší, na níž byla vybudována šestiboká dvoupatrová kamenná věž, do které se vcházelo z vedlejšího dřevěného paláce stojícího při ní.

Žádné komentáře:

Okomentovat