středa 27. října 2010

Čertova rokle-Chudý hrádek-Martinské stěny


Čertova rokle-Chudý hrádek-Martinské stěny

www.fototuristika.cz
více o tomto výletu



Na tento výlet mě pozval fototurista Kaiser. Kokořínsko je jeho nejoblíbenějším místem a tak se rád nechám překvapit, kam mě zavede… Vyrazili jsme směrem na Českou Lípu a po hodince jízdy autem parkujeme v Dřevčicích, necelé 2 km od městečka Dubé. Prochází tudy zelená TZ a tak se na ní hned napojíme. Na konci vesničky mineme v údolíčku krásně usazenou roubenou chalupu a po chvilce již vcházíme do pohádkové Čertovy rokle.
Dřevčice
 Najednou jako byste se ocitli v jiném čase. Nejdříve se zastavujeme u Čertovy studánky. Pěkně udělaná kamenná studánka s mrazivou zkušeností mého průvodce (snad se brzy dočkáme i písemného zpracování v rubrice Příběhy z cest).
Čertova studánka
 Po dřevěné lávce přejdeme lesní potůček a pokračujeme roklí, ve které je dosti chladno. To nám však nevadí, neboť nás zahřívá pohled na zdejší přírodu, která tu vypadá jako nedotčená. Všude kolem jsme obklopeni pískovcovými skálami, některé jsou porostlé krásně zeleným mechem a spoustou malých jehličnanů. Naprosto pohádkové prostředí. Jsou zde vybudovány nově dřevěné chodníčky a několik lávek přes potůček.
Čertova rokle
 Po necelých 2 km přicházíme ke zřícenině Chudý hrádek. Musíme k ní ovšem vyšplhat do poměrně strmého kopečka. Tato zřícenina pochází ze 14.století. Dodnes se zachovaly pouze obvodové zdi hlavního paláce. Otvory ve zdech naznačují, že měla kdysi více pater.

Žádné komentáře:

Okomentovat