čtvrtek 18. října 2012

naučná stezka Svatojánský okruh


naučná stezka Svatojánský okruh

www.fototuristika.cz
více o tomto výletu:

http://www.fototuristika.cz/tips/detail/686

Nádhernou krajinu Českého krasu, rozprostírající se na Berounsku, jsme již několikrát navštívili. Po atraktivních místech jako je Karlštejn (http://www.fototuristika.cz/tips/detail/132), Koněpruské jeskyně (http://www.fototuristika.cz/tips/detail/585) nebo tajuplné Lomy Amerika (http://www.fototuristika.cz/tips/detail/495) přijíždíme za dalším zajímavým místem do malé středočeské obce Svatý Jan pod Skalou.
naučná stezka Svatojánský okruh
Zde začíná i končí naučná stezka Svatojánský okruh, kterou chceme projít a zmapovat tak další část CHKO Český kras.
naučná stezka Svatojánský okruh
Zaparkujeme pohodlně před kostelem sv. Jana Křtitele a už zde je co prohlížet. Uvnitř kostela si lze prohlédnout jeskyni, ve které se v 9.století usídlil první český poustevník Ivan. Vně kostela z pravé strany je pramen léčivé vody, zvaný studánka sv. Ivana nebo též Ivanův pramen.
naučná stezka Svatojánský okruh
Vedlejší budova je bývalý benediktinský klášter, který v letech 1948-1955 sloužil k věznění politicky nežádoucích osob, nepohodlných tehdejšímu komunistickému režimu. Vězňové prováděli v okolních lomech těžké práce a někteří při tom i zahynuli. Svatojánská věznice byla podle svědectví bývalých vězňů nejkrutějším zařízením svého druhu u nás.

Žádné komentáře:

Okomentovat