sobota 13. října 2012

lázně Kyselka


lázně Kyselka

www.fototuristika.cz
více o tomto výletu:

http://www.fototuristika.cz/tips/detail/684

Lázně Kyselka, starším jménem Kysibl, se nacházejí v nádherné lesnaté krajině na okraji Doupovských hor, asi 10km od Karlových Varů.
lázně Kyselka
O tom, že zdejší vyvěrající prameny z úbočí vrchu Bučina mají blahodárný vliv na lidský organismus, se vědělo už ve středověku. Potvrzují to slova W.Payera z roku 1614, že tato pramenná voda pomáhá při léčbě střevních potížích, nečistých šťáv v těle a akutních nemocech. Jako první udělal chemický rozbor této vody v roce 1724 dr.Fridrich Halle a vzhledem k velmi pozitivním léčebným účinkům vodu doporučil k užívání široké veřejnosti.
lázně Kyselka
Lázeňství v Kyselce se začalo naplno rozvíjet současně s rozvojem turistiky, zvláště té lázeňské. Kolem roku 1830 vznikají první lázeňské budovy, které staví baron Wilhelm. Tehdy ještě malé lázně navštívil řecký král Otto I., po kterém byl pojmenován nejznámější pramen v Kyselce.
lázně Kyselka
Další rozkvět lázní přišel s výborným obchodníkem a karlovarským rodákem Heinrichem Mattonim. Ten si nejdříve pronajal Ottův pramen a vybudoval moderní stáčírnu minerální vody. Plnil jím skleněné lahve s etiketami červeného lva a začal vyvážet do celého světa.

Žádné komentáře:

Okomentovat