pátek 5. října 2012

Františkánský klášter v Kadani


Františkánský klášter v Kadani

www.fototuristika.cz
více o tomto výletu:

http://www.fototuristika.cz/tips/detail/679

Františkánský klášter je nejcennější historická památka města Kadaně a zároveň nejstarší poutní místo Čtrnácti svatých pomocníků na území našeho státu. Nachází se na západním okraji města při silnici na Klášterec nad Ohří. V jeho místech stávala kdysi kaple Čtrnácti svatých pomocníků, jež byla poprvé zmiňována v roce 1470.
Františkánský klášter v Kadani
K této kapli se váže legenda o šlechtici, který se spikl proti panovníkovi a měl být za to oběšen. Ještě než ho přivedli na popraviště, prosil skrze svaté pomocníky, své patrony za odpuštění. A oni ho vyslyšeli. Tři dny a tři noci visel na šibenici a jako zázrakem nezemřel. To bylo tak neobvyklé, že šlechtice osvobodili a na místě popraviště vystavěli kapli Čtrnácti svatých pomocníků.
Františkánský klášter v Kadani
Kolem roku 1474 se začal o kapli starat františkánský řád a v roce 1480 za podpory Jana Hasištejnského z Lobkovic byl vystavěn trojlodní kostel. Ke konci 15.století ještě přibyl kamenný čtyřkřídlý konvent s nevelkým dvorem, který byl později rozšířen.
Františkánský klášter v Kadani
Klášter zažil v roce 1742 krvavý útok císařských vojsk na francouzské vojáky, kteří se zde zabarikádovali, za 2.světové války zabrali klášter nacističtí Hitlerjungen a po roce 1950 byl klášter komunistickým režimem uzavřen na dlouhé desítky let. Po tu dobu sloužil jako archív nebo depozitář, ale jelikož chyběly peníze na opravy, tak začal chátrat.

Žádné komentáře:

Okomentovat