neděle 18. září 2011

hrad Šelmberk


hrad Šelmberk


www.fototuristika.cz

Hrad Šelmberk se nachází na malé vyvýšenině u Mladé Vožice. Byl postaven pravděpodobně na počátku 14.století rodem Šelmberků, o nichž je první písemná zmínka v roce 1318. V 16.století byl přistavěn renesanční palác a hrad rozšířen. Neustálé střídání majitelů nakonec vedlo k postupnému úpadku hradu a v roce 1678 se již uvádí jako pustý. Ještě na přelomu 18. a 19.století byla velká oválná věž upravena na rozhlednu a v okolí zřízen anglický park. Od roku 1940 se stal Šelmberk majetkem města Vožice.
hrad Šelmberk
K hradu nás nasměruje cedule Království Danar. Je to proto, neboť území bývalého hradu Šelmberk je právě ve správě občanského sdružení Danar. To zde realizuje projekt Historicko -řemeslně vzdělávacího centra. Jeho součástí je postavit funkční středověké řemeslné dílny a další prostory, které co nejvíce přiblíží tehdejší dobu.
odbočka k hradu Šelmberk z hlavní silnice
Hned za vchodem do areálu nás uvítá krásná středověká bylinná zahrádka. Záhony jsou systematicky rozčleněny, většinou ohraničené proutěným výpletem nebo kameny a vyvýšené nad okolní pěšinky, přesně jak to dělávali dříve. Právě vidíme, jak se na zahrádce pracuje a stavějí se kamenné skalky.
Zobrazit celý článek:
http://www.fototuristika.cz/tips/detail/302

Více tipů na výlet:
http://www.fototuristika.cz/searcher/filter?tips=1&view=1&order=1&x=64&y=14/

Žádné komentáře:

Okomentovat