neděle 18. září 2011

hrad Hasištejn


hrad Hasištejn

www.fototuristika.cz

Hrad Hasištejn byl postaven začátkem 14.století na vysokém skalním ostrohu nad hlubokým údolím Prunéřovského potoka. Toto strategické místo umožňovalo kontrolu kupecké cesty, která vedla přes zemské hranice až do Prahy. Zakladatelem hradu byl pravděpodobně Václav II. První písemná zmínka o hradu je z roku 1348, kdy ho tehdejší císař Karel IV. uvádí v návrhu zákoníku Majestas Carolina jako hrad královský.
hrad Hasištejn
Od roku 1412 obýval hrad Jindřich z Plavna. Ten se však spojil s loupeživými rytíři, s kterými loupil a přepadával královské statky. To se samozřejmě nelíbilo králi Václavu IV. Proto vyslal v roce 1418 na hrad královské vojsko, které ho po dvouměsíčním obléhání dobylo. Velkou zásluhu na tom měl Mikuláš z Lobkovic, zvaný Chudý. A právě jemu král poškozený hrad z bitvy zastavil. Mikuláš se hned pustil do opravy a rozsáhlé přestavby hradu k jeho komfortnějšímu obývání.
hrad Hasištejn
Hrad Hasištejn měl pak další majitele, kteří hrad ještě rozšířili o další budovy a zdokonalili jeho obranný systém. V letech 1891 až 1892 byly na hradě udělány poslední výraznější změny v duchu romantismu velkostatkářem Emanuelem Karschem.
Zobrazit celý článek:
http://www.fototuristika.cz/tips/detail/316

Více tipů na výlet:
http://www.fototuristika.cz/searcher/filter?tips=1&view=1&order=1&x=64&y=14/

Žádné komentáře:

Okomentovat