neděle 18. září 2011

hrad Orlík u Humpolce


hrad Orlík u Humpolce


www.fototuristika.cz

Na zalesněném kopci nad městem Humpolec se ukrývá zřícenina hradu Orlík. Hrad byl postaven ve 14.století zřejmě Jindřichem z Dubé a jeho původní jméno bylo Humpolec. Jméno Orlík dostal až  v polovině 16.století. Byl nevelkých rozměrů, ale postupně byl rozšiřován. Velkou zásluhu na tom měl Arnošt z Leskovce. Naopak za majitelů pánů Trčků, kteří v té době vlastnili i nedaleký veliký hrad Lipnice, se již nedostávalo prostředků na údržbu a chod a hrad začal chřadnout. V roce 1560 je prodáván již jako pustý.
pozůstatky hradu Orlík
Za třicetileté války je zřejmě ještě používán k hospodářským účelům. Postupně dochází k jeho rozebírání a využití kamenů na jiné účely. Od roku 1988 začala na hradě pracovat skupina místních nadšenců s cílem zachránit poslední zbytky této zříceniny.
pozůstatky hradu Orlík
K hradu jdeme z osady Rozkoš. Není to daleko a hned u parkoviště se napojujeme na naučnou stezku Březina, jejíž trasa vede kolem hradu. Asi 100m před hradem kousek od cesty vidíme v lese první pozůstatek doby minulé. Je to studna, která se nacházela v podhradí v prostorách poplužního dvora.
Zobrazit celý článek:
http://www.fototuristika.cz/tips/detail/291

Více tipů na výlet:
http://www.fototuristika.cz/searcher/filter?tips=1&view=1&order=1&x=64&y=14/


Žádné komentáře:

Okomentovat