úterý 12. dubna 2011

Rotštejn

Rotštejn

www.fototuristika.cz
více o tomto výletu

http://www.fototuristika.cz/tips/detail/239

Rotštejn patří mezi typické skalní hrady Českého ráje. Byl postaven v druhé polovině 13.století  šlechtici z rodu Markwarticů. Jeho prvním majitelem byl patrně Vok z Rotštejna. V roce 1413, kdy rod Rotštejnů vymřel, hrad koupil Ondřej Paldra z Vařin. To byl však věrný katolík, zastánce císaře Zikmunda a to se v době husitské „nenosilo“.  A tak v roce 1426 dali o sobě husité vědět, hrad dobyli a vypálili. V roce 1514 se uvádí již jako pustý. Ještě jsou o něm zmínky z období třicetileté války, kdy byl využíván zdejšími obyvateli jako úkryt před vojáky.
pozůstatky skalního hradu Rotštejn
Ze skalního hradu se do dnešní doby moc nedochovalo. Byl postaven na skalních blocích, z nichž se některé již zřítily.  Navzájem byly propojené dřevěnými můstky a nástavbami, jak lze usuzovat podle různých výklenků a zářezů ve skalách.
pozůstatky skalního hradu Rotštejn
Prohlídku začínáme v jeho dolní části, kde jsou ve skále vytesány skalní světničky. Jsou propojeny malým tunýlkem a přístupné i v době uzavření hradu. Děti to mají za skvělou probíhačku, i když trochu strašidelnou.
Zobrazit celý článek:


Více tipů na výlet:


Žádné komentáře:

Okomentovat