sobota 16. dubna 2011

hrad Lipnice

hrad Lipnice

www.fototuristika.cz
více o tomto výletu

http://www.fototuristika.cz/tips/detail/243

Jeden z nejmohutnějších šlechtických hradů byl založen na počátku 14.století mocným rodem pánů z Lichtemburka. Nachází se na Vysočině asi 15km od Havlíčkova Brodu. A tak z pověstné dálnice D1 sjíždíme na Humpolec, projedeme pár vesniček a za chvilku jsme v Lipnici nad Sázavou. Hrad tvoří dominantu této obce a vystupuje vysoko nad ní.
hrad Lipnice brzo po ránu
Každou hodinku se tu konají volné prohlídky hradu. Po zaplacení si nejdříve vyslechneme od sympatického pana průvodce úvodní výklad o historii hradu a jeho majitelích. Ten probíhá v místnosti, ve které je na zdech pověšeno snad dvacet erbů bývalých majitelů hradu. A jsme upozorněni, že to jsou jenom ti nejdůležitější. Tak to vypadá, že hrad šel pěkně z ruky do ruky. Výklad je zajímavý a padají jména jako Jan Lucemburský, Karel IV, Čeněk z Vartenberka nebo páni Trčkové z Lípy.
erby majitelů hradu Lipnice
Se vstupenkou jsme dostali průvodce hradem i s jeho nákresem a pár dobrých rad na prohlídku. Začínáme nejvyšším bodem a to je vyhlídkový ochoz věže Samson. Dostaneme se k němu přes Thurnovský palác a tak si cestou prohlídneme místnosti s několika exponáty.
Zobrazit celý článek:


Více tipů na výlet:




Žádné komentáře:

Okomentovat