pátek 7. září 2012

most Radošov


most Radošov

www.fototuristika.cz
více o tomto výletu:

http://www.fototuristika.cz/tips/detail/658

Unikátní dřevěný krytý most spojující břehy Ohře se nachází v obci Radošov u Karlových Varů. Je jediným svého druhu u nás a jeho historie sahá až do doby vlády Karla IV.
most Radošov
To v roce 1364 udělil Karel IV. městu Ostrov privilegium postavit most přes řeku a vybírat clo. Most byl postaven v Radošově na obchodní stezce zvané Velká cesta (Via magna), později přejmenované na Královskou (Via regia), v místě bývalého brodu. Poté Karel IV. nařídil kupcům jedoucím do Prahy používat cestu vedoucí přes tento most a zajistit tak větší přísun peněz do královských měst ležících na území Doupovských hor.
most Radošov
Most stál na čtyřech pilířích a měl dřevěnou konstrukci. Ta značně trpěla při povodních, při tání ledu a nevyhnula se ani požárům.  A když nezasáhl přírodní živel, přišli během třicetileté války Švédové a strhli ho. Vždy byl ale obnoven, neboť se v jeho nejbližším okolí žádný jiný nenacházel.
most Radošov
Za napoleonských válek v roce 1810 byl most z obavy před vpádem francouzských vojsk z poloviny rozebrán. Po pominutí nebezpečí byl opět sestaven, nově zastřešen a takto vydržel až do druhé poloviny 20.století.

Žádné komentáře:

Okomentovat