pátek 17. srpna 2012

Schwarzenberský plavební kanál


Schwarzenberský plavební kanál

www.fototuristika.cz
více o tomto výletu:

http://www.fototuristika.cz/tips/detail/649

Schwarzenberský pavební kanál je unikátní technické dílo nacházející se na území české a rakouské části Šumavy. Kanál navrhl lesní inženýr schwarzenberského panství Josef Rosenauer. Na projektu pracoval od roku 1775 do roku 1779. Jeho hlavním cílem bylo propojení povodí Vltavy a Dunaje a umožnit tak dopravu palivového dřeva, které bylo v té době hlavním energetickým zdrojem, co nejrychleji a nejlevněji až do Vídně.
Schwarzenberský plavební kanál
Schwarzenberský kanál se stavěl ve dvou etapách. První etapa probíhala v letech 1789-1793, při níž vznikl 39,9km dlouhý umělý kanál. Rosenauer dokonale využil všech přírodních zdrojů vody pospojováním stékajících potoků z šumavských svahů do koryta kanálu o průměrné šířce 2m a hloubce 1m. Kanál prakticky kopíroval vrstevnici s průměrným spádem 2,5mm na metr délky.
Schwarzenberský plavební kanál
Druhá etapa výstavby tkz. „Nového kanálu“proběhla až o 17let později, v letech 1821-1822, ale již bez Josefa Rosenauera, který v roce 1804 zemřel.
Schwarzenberský plavební kanál
Schwarzenberský plavební kanál začíná na česko-německé hranici u osady Nové Údolí a pokračuje přes Jelení a Zvonkovou na území Rakouska. Bližší seznámení s touto technickou památkou poskytuje naučná stezka, na které se v sezóně v určitých termínech názorně ukazuje, jak probíhalo tehdejší splavování dřeva.

Žádné komentáře:

Okomentovat