neděle 26. srpna 2012

Rosenauerova kaple


Rosenauerova kaple

www.fototuristika.cz
více o tomto výletu:

http://www.fototuristika.cz/tips/detail/653

Romantická kaplička stojí uprostřed šumavských lesů nedaleko horské vesničky Jelení.
Rosenauerova kaple
Nejsnadněji se k ní dostaneme od parkoviště v Jelení, kde začíná i naučná stezka Schwarzenberský plavební kanál (více o něm na hhttp://www.fototuristika.cz/tips/detail/649).
Schwarzenberský plavební kanál
Vydáme se touto naučnou stezkou podél plavebního kanálu, s kterým má kaple hodně společného. Rosenauerova kaple je totiž pojmenovaná právě po projektantu a staviteli tohoto kanálu Josefu Rosenauerovi.
podél Schwarzenberského kanálu

Josef Rosenauer se narodil roku 1735 v Chvalšinách jako nemanželské dítě, s čímž měl později trochu problémy při služebním povýšením. Ve 13 letech se začal učit u lesníka Petra Lanbachera, který měl v Červeném Dvoře na starosti bažantnici. Již během učení prokazoval Rosenauer mimořádné nadání a postupem času se propracoval na pozici lesního adjunkta do schwarzenberského lesního úřadu v Českém Krumlově. Jelikož byl velmi schopný, vystudoval na knížecí náklady inženýrskou akademii ve Vídni s výborným prospěchem. Následně získal titul schwarzenberského knížecího lesního inženýra a v roce 1774 se stal také zemským měřičem. Vše korunoval vyprojektováním a postavením Schwarzenberského a později ještě Vchynicko-tetovského plavebního kanálu na splavování dřeva. Zemřel ve věku 69 let. O jeho ženu a osm dětí se z úcty k velkému staviteli postaral sám kníže Johann Schwarzenberg.

Žádné komentáře:

Okomentovat