středa 18. července 2012

hrad Nový Herštejn


hrad Nový Herštejn

www.fototuristika.cz
více o tomto výletu:

http://www.fototuristika.cz/tips/detail/620

Hradní zřícenina Nového Herštejna patří k nejrozsáhlejším a nejvíce dochovaným zříceninám v západních Čechách. Nachází se na zalesněném kopci nedaleko města Kdyně.
Nový Herštejn
První písemné zmínky z roku 1348 jsou spojovány s pravděpodobným zakladatelem hradu Buškem II. z Velhartic. Více se do dějin zapsal další z majitelů hradu Jan Herštejn z Velhartic, a to především neustálými konflikty se sousedními Bavory a jejich knížetem Albrechtem. Těm se nelíbili neustálé loupežné vyjezdy  Jana do Bavor. Spory nakonec vyústily v roce 1474 Albrechtovým tažením na Nový Herštejn a zajetí Jana Herštejnského.
Nový Herštejn
Ten byl po třech měsících z bavorského vězení propuštěn, vzápětí však dojednané podmínky opět porušil. Proto vojsko knížete Albrechta přitáhlo zpět na Nový Herštejn, opět zajalo Jana a tentokráte hrad pobořilo a vypálilo, aby se stal již neobyvatelným.
Nový Herštejn
Poté snad byl částečně opraven, ale jeho poslední majitel město Domažlice, které ho odkoupilo,  později ho i samo záměrně ještě více pobouralo, aby se nemohlo stát útočištěm nepřátel. V roce 1549 se Nový Herštejn uvádí jako pustý.

Žádné komentáře:

Okomentovat