úterý 3. července 2012

hrad Jenštejn


hrad Jenštejn

www.fototuristika.cz
více o tomto výletu:

http://www.fototuristika.cz/tips/detail/618

V sousedství hlavního města Prahy, v malé vísce Jenštejn, se nachází pozůstatky hradu bergfritového typu. Nevelký hrad byl postaven na pískovcové skalce při potoku Choboty a jeho název nese stejné jméno jako název obce, tedy Jenštejn.
hrad Jenštejn
První zmínky o hradu pochází z 30 let 14.století, kdy je spojován s dvorským sudím Jenečem z Janovic, majitelem a pravděpodobně i jeho stavitelem. Jelikož se nacházel pro hrad v netypické rovinaté krajině, byl vybudován jako vodní. Jižní strana hradu byla chráněna rybníkem. Ze zbylých stran pak zajišťoval bezpečnost hluboký skalní příkop, který se napouštěl vodou z okolních rybníků.
hrad Jenštejn
Během existence hradu se na něm vystřídala celá řada majitelů. Od Pavla z Vlašimi, přes Zikmunda Hullera podkomořího krále Václava IV. až po posledního šlechtického držitele hradu zemana Jana Dobřichovského. Erby majitelů hradu jsou vystaveny v jednom z pater věže.
erby majitelů hradu
Nejvýznamnějším majitelem hradu byl ale arcibiskup Jan z Jenštejna, velice vzdělaný muž, s velkým teologickým rozhledem a literárním i hudebním nadáním. V roce 1386 prosadil svátek Navštívení Panny Marie. Zasloužil se i o přestavbu hradu, díky níž se hrad řadí ke slavné skupině hradů královské dvorské huti. Busta Jana z Jenštejna je vystavena v prvním patře bergfritové věže.

Žádné komentáře:

Okomentovat