středa 6. června 2012

vrch Boreč


vrch Boreč

www.fototuristika.cz
více o tomto výletu:

http://www.fototuristika.cz/tips/detail/597

Borečský vrch se nachází v Českém středohoří nedaleko města Lovosice. Tento zalesněný vrch, na první pohled stejný jako každý jiný, se od ostatních výrazně odlišuje. Ne ale vzhledem, pozoruhodný je především z geologického hlediska.
vrch Boreč
Přišel na to v roce 1881 pražský univerzitní profesor Jan Krejčí se svým synem Prokopem. Zjistili, že celý kopec je protkán sítí malých skalních puklin, které ústí jak v jeho úpatí, tak i na vrcholu. Těmito puklinami proudí vzduch, čímž nastává zajímavý úkaz.
cesta na vrchol Borče
V zimě nasávají spodní průduchy studený vzduch, který se uvnitř kopce ohřeje a jako teplejší vychází z horních puklin vrchu do ovzduší.  Celý proces funguje na bázi rozdílu teplot vzduchu, kdy ten teplý je lehčí a stoupá vzhůru, kdežto studenější klesá dolu. Nejvíce patrné je to za opravdu velkých mrazů, kdy může být rozdíl teplot mezi nasávaným studeným a vyfukovaným teplým vzduchem až 20° stupňů. To se pak projevuje vycházejícími sloupci teplé páry z puklin (ventarol) kopce.
vrch Boreč - detail pukliny (ventaroly)
Kolem těchto ventarol v zimním období roztává vlivem vyfukovaného teplého vzduchu led i sníh a lze zde vidět kvést například sedmikrásky nebo i jiné rostliny a živočichy.

Žádné komentáře:

Okomentovat