neděle 15. ledna 2012

Sv. Jan Nepomucký – obnovená relikvie na Karlově mostě

Sv. Jan Nepomucký – obnovená relikvie na Karlově mostě

www.fototuristika.cz
více o tomto výletu

http://www.fototuristika.cz/tips/detail/425

Sv. Jan Nepomucký je jeden z nejznámějších a nejčastěji vyobrazovaných světců v Čechách. Jeho sochy se staly symbolem nejednoho českého města a vesnice.
Sv. Jan Nepomucký
Jan Nepomucký se narodil kolem roku 1345 v rodině potomka německých kolonistů. V Praze studoval církevní právo, v Padově získal v roce 1387 doktorát. Arcibiskup Jan z Jenštejna ho poté jmenoval generálním vikářem. Kvůli sporům arcibiskupa s Václavem IV, dal král zatknout nejbližší spolupracovníky arcibiskupa, tedy i Jana Nepomuckého. Jan byl totiž podle legendy zpovědníkem královy manželky Žofie. I přes kruté mučení, Jan zpovědní tajemství nevyzradil. Poté byl svázán a vhozen z mostu do Vltavy.  
Sv. Jan Nepomucký
Po dlouhých 290 letech, v roce 1683, byla ke vzpomínce tragické smrti Jana Nepomuckého umístěna na Karlův most jeho socha. Ačkoliv ještě nebyl ani blahoslaven, bylo to především vyjádření úcty jako k mučedníku zpovědního tajemství. Teprve v roce 1729 byl Jan Nepomucký v Římě svatořečen a světcovy sochy se začaly postupně objevovat nejen na našich mostech, ale i v Bavorsku, Rakousku, Latinské Americe i Tichomoří. Vzorem k jeho vyobrazení sloužila socha Jana Nepomuckého z Karlova mostu s typickými pěti hvězdičkami kolem hlavy.

Žádné komentáře:

Okomentovat