pátek 6. ledna 2012

hora Kletečná

hora Kletečná

www.fototuristika.cz
více o tomto výletu

http://www.fototuristika.cz/tips/detail/415

Hora Kletečná se nachází asi 8km od Lovosic směrem na Teplice. Se svými 706m nadmořské výšky je sedmou nejvyšší horou Českého středohoří. Je viditelná již z velké dálky, figuruje v mnohých panoramatech Českého středohoří a svým elegantním kuželovitým vzhledem se špičatým vrcholem se nedá zaměnit s jiným sopečným vrchem této oblasti. A, že jich tu je…
vpravo Kletečná, vlevo Milešovka
I když někteří odborníci tvrdí, že nejde o pozůstatky pradávných sopek, ale pouze o jakési výplně přívodních kanálů a vulkanických sopouchů, které odhalila až letitá eroze. Ať je to jak chce, krajina Českého středohoří má díky těmto horám a vrchům neopakovatelný ráz a Kletečná patří mezi jeho největší klenoty. Není však tolik navštěvovaná jako ostatní vrchy. Důvod je zřejmý, na její vrchol nevede oficiální značená cesta a navíc je celá zalesněná, včetně vrcholu, takže i přes její výšku moc výhledů do krajiny neposkytuje. Jdeme se tedy přesvědčit, jak to na ní vypadá.
hora Kletečná
Přijít se dá od sousední nejvyšší hory Českého středohoří, Milešovky nebo z druhé strany od vesničky Kletečná. My jsme vybrali druhou variantu a tak parkujeme na rozcestí ještě před vesničkou. Zde si prohlédneme pomník Hanse Kudlicha s litinovým pluhem připomínající jeho zásluhy na zrušení roboty v habsburské monarchii.

Žádné komentáře:

Okomentovat