čtvrtek 16. prosince 2010

Petřínská rozhledna

Petřínská rozhledna


www.fototuristika.cz
více o tomto výletu

http://www.fototuristika.cz/tips/detail/176


Petřínská rozhledna se nachází na nejvyšším pražském vrchu a vytváří jednu z nejznámějších dominant Prahy. Je to vlastně napodobenina Eiffelovy věže, což dokládá historie vzniku Petřínské věže.
Petřínská rozhledna
Psal se rok 1889, kdy se Světové výstavy v Paříži zúčastnili i členové Klubu českých turistů. Když uviděli a navíc stanuli na Eiffolově věži, tak jim tak učarovala, že se hned rozhodli něco podobného vystavět u nás. Myšlenka byla tak silná, že již v březnu roku 1891 započala její výstavba. Za místo byl zvolen nejvyšší pražský vrch Petřín. Ještě v témže roce byla v rekordním čase dokončena. Slavnostně byla otevřena 20. srpna 1891, kdy celý Petřín zahalily národní barvy, a na vrcholku rozhledny vlál červenobílý prapor. Navíc byla dokončena i lanová dráha na vodní pohon. A tak se sen českých turistů naplnil velice rychle. O rok později bylo postaveno vedle rozhledny i známé zrcadlové bludiště.
Petřínská rozhledna
Na Petřínskou rozhlednu se lze dostat od Strahovského kláštera, od bývalého spartakiádního strahovského stadionu nebo nejčastěji používanou romantickou cestou přes Petřínské sady. Lze také využít lanovkou z Újezda na Malé straně.
Zobrazit celý článek:


Více tipů na výlet:


Žádné komentáře:

Okomentovat