středa 2. července 2014

naučná stezka Mníšek pod Brdy

naučná stezka Mníšek pod Brdy

Město Mníšek pod Brdy leží asi 25km jihozápadně od Prahy. Přijet do něj lze po silnici R4 vedoucí z Prahy do Strakonic. Zaparkovat je možné u zdejšího barokního zámku a poté se vydat na náměstí F.X.Svobody, kde naučná stezka Mníšek pod Brdy začíná.
náměstí v Mníšku pod Brdy
Její délka je 3,5km, má celkem 8 zastávek s informačními panely a provede nás nejvýznamnějšími částmi Mníšku pod Brdy až na kopec nad město, kde se nalézá areál známého poutního místa Skalka.
naučná stezka Mníšek pod Brdy - areál poutního místa Skalka
První panel naučné stezky je umístěný ve spodní části náměstí a popisuje historii a vývoj města Mníšku pod Brdy, o jehož existenci se prvně oficiálně zmiňuje v roce 1348 zákoník Karla IV. „Maiestas Carolina“, v němž král nařizuje, aby tvrz a městys Mníšek navždy zůstal majetkem koruny a byl propůjčován pouze na omezenou dobu královským manům.
naučná stezka Mníšek pod Brdy - náměstí
I druhý informační panel je na náměstí F.X.Svobody, pouze v jeho horní části, hned vedle kostela. Ten nás seznamuje s osudy školáka Káji Maříka, hrdinou románu Marie Wagnerové-Černé, píšící pod pseudonymem Felix Háj. Prostřednictvím života hlavní postavy autorka seznamuje čtenáře i se samotným městem Mníškem a místy nejvíce spjatými s Kájou Maříkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat