pátek 19. července 2013

hrad Krasíkov (Švamberk)

hrad Krasíkov (Švamberk)

Hrad Krasíkov nebo též Švamberk se nachází v krásné krajině přírodního parku Hadovka asi 3 km od Konstantinových Lázní. Patřil mezi největší a nejhonosnější hrady v západních Čechách.
hrad Krasíkov
Postaven byl asi ve druhé polovině 13.století a je spojován s Ratmírem ze Skviřína. První zmínka je však až z roku 1342. Kdy hrad patřil již českému rodu Švamberků. V té době byl majetkem Bohuslava ze Švamberka a po celou dobu existence hradu zůstal ve vlastnictví tohoto rodu,  jenž měl v erbu labuť.
erb rodu Švamberků
Bohuslavů bylo v rodě postupně několik. Bohuslav V. Patřil k největším odpůrcům husitů. Svedl s nimi dvě neúspěšné bitvy. Nakonec si husité v čele s Janem Žižkou přišli pro něj až na hrad Krasíkov. Hrad dobyli a Bohuslava na rok uvěznili. Poté se přidal na jejich stranu a po smrti Žižky se stal dokonce husitským hejtmanem. V průběhu 30leté války byl hrad vinou požáru zcela zničen. Na jejím konci už je popisován jako pustý a v následujících staletích byl z větší části rozebrán na stavební materiál.
hrad Krasíkov (Švamberk)
Poměrně rozlehlý areál hradu s půdorysem trojúhelníku se skládal z předhradí a vlastního hradu odděleného vyzděným příkopem.

Žádné komentáře:

Okomentovat