pátek 23. listopadu 2012

dům U Kamenného zvonu


dům U Kamenného zvonu
Dům U Kamenného zvonu s č.p. 605 stojí v historickém centru Prahy na Staroměstském náměstí. Pravděpodobně patřil do majetku královny Elišky Přemyslovny, manželky Jana Lucemburského. Svým významem je tento dům považovaný za nejcennější středověký měšťanský dům v Praze.
dům U Kamenného zvonu
Postavený byl v druhé polovině 13. století. Název domu je odvozen od zvonu umístěného na nároží domu jako domovní znamení.
dům U Kamenného zvonu
K tomu, co tento zvon znamenal, se váže několik pověstí. Ta nejznámější hovoří o kaplanu Elišky Přemyslovny Berengerovi, který dal v roce 1310 znamení zvonem Janu Lucemburskému, aby mohl nenásilně vstoupit a obsadit Staré Město pražské, tehdy okupované Jindřichem Korutanským.
dům U Kamenného zvonu
Nahrává tomu i další pověst, že v domě U Kamenného zvonu už předtím nějaký čas sídlil právě Jan Lucemburský s Eliškou Přemyslovnou, když se tam uchýlili po požáru Královského paláce v roce 1303, jež se stal na určitou dobu neobyvatelným.
Snad se měl v domě narodit v roce 1316 jejich syn Karel IV., který v něm pobýval i po svém návratu do Čech v roce 1333. Kdo ví…

Zobrazit celý článek:
http://www.fototuristika.cz/tips/detail/715
Více tipů na výlet:
http://www.fototuristika.cz/searcher/filter?tips=1&view=1&order=1&x=64&y=14/


Žádné komentáře:

Okomentovat