pondělí 26. prosince 2011

hrad Helfenburk (Hrádek u Úštěku)

hrad Helfenburk (Hrádek u Úštěku)

www.fototuristika.cz
více o tomto výletu


Helfenburk nebo též Hrádek se nachází v malebném lesnatém údolí nedaleko města Úštěk. Patří mezi největší severočeské hrady. I přesto, nebo právě proto, že jde pouze o zříceninu, vypadá velice romanticky, což potvrzuje i jeho ztvárnění na obrazech Ludvíka Buquoye nebo zájem známého milovníka těchto zřícenin básníka K.H.Máchy.
hrad Helfenburk (Hrádek u Úštěku)

Hrad byl postaven někdy na počátku 14.století. V roce 1375 ho získává od Hanuše z Helfenburka pražské arcibiskupství v čele s Janem Očkem. Církev provádí celou řadu stavebních úprav a vybudovává velice propracovaný obranný systém, který poté ještě vylepšuje Jan z Jenštejna. Neustálá výměna majitelů samotnému hradu neprospívá a nakonec zůstává opuštěný. Ještě v roce 1887 ho trochu vzkřísí nový majitel Josef von Schroll, který si z něho dělá výletní místo.


hrad Helfenburk (Hrádek u Úštěku)


Nejsnáze se lze k hradu dostat z parkoviště pod vesničkou Ostré. Odtud k němu vede jak žlutá, tak i červená značka nebo je lze během cesty i zkombinovat. Vždy však dovedou k vysokým pískovcovým skalám s hradní zříceninou Hrádek.




Žádné komentáře:

Okomentovat