pátek 25. listopadu 2011

Lanová dráha Diana

Lanová dráha Diana

www.fototuristika.cz
více o tomto výletu

http://www.fototuristika.cz/tips/detail/382

Karlovy Vary byly na počátku 20. století nejvyhledávanějším lázeňským městem v Evropě. Jezdili se tam léčit lidé z mnoha zemí. Své lázeňské pobyty si pacienti zpestřovali procházkami po okolních stezkách zalesněných kopců vypínajících se nad lázeňskou oblastí. Chyběla ale přímá dostupnost z údolí od protékající řeky Teplé, kde byla soustředěna většina lázeňských budov a hotelů. To vedlo k rozhodnutí o výstavbě lanové dráhy na jednom z kopců. Tím kopcem se stala Výšina přátelství (556m) nacházející se v těsné blízkosti Grandhotelu Pupp.
rozhledna Diana na Výšině přátelství
V roce 1911 vypracoval projekt lanové dráhy švýcarský inženýr H.H.Peter. Stavbu poté realizovala vídeňská stavební společnost Leo Arnoldi za spolupráce místních českých firem. A tak 5 srpna 1912 došlo k slavnostnímu zahájení provozu lanovky. V tuto dobu však na vrcholu kopce nestála ještě rozhledna Diana, ta byla postavena až o 2 roky později, v roce 1914.
lanovka Diana
Do dnešní doby prošla lanová dráha několika rekonstrukcemi, inovacemi i výměnou vozů. Její šikmá délka je 453m s výškovým rozdílem 167m. Tuto dráhu se třemi stanicemi ujede lanovka asi za 6 a půl minuty. Dráha lanovky je jednokolejná. Pouze uprostřed trati je výhybna s Abtovými výhybkami. Právě v tomto místě je situovaná prostřední stanice Jelení skok, kde se oba vozy míjí a zastavují zde současně.



Žádné komentáře:

Okomentovat