středa 9. března 2011

Kounovské kamenné řady

Kounovské kamenné řady


www.fototuristika.cz
více o tomto výletu


http://www.fototuristika.cz/tips/detail/215

Kounovské kamenné řady jsou jedním z nejzáhadnějších míst na našem území a jedinou památkou tohoto druhu ve střední a východní Evropě. Nacházejí se mezi lounským a rakovnickým okresem kousek od obce Kounov. Lze k nim přijít po žluté značce z Kounova nebo po naučné stezce od Mutějovického nádraží.
Kounovské kamenné řady
Vydáváme se cestou od nádraží po naučné stezce. Zpočátku jdeme do strmého kopce, občas kamenitou cestou, takže tudy to není vhodné ani pro kočárek ani pro kola.  Projdeme kolem několika informačních tabulí, z kterých se dozvídáme něco o zdejší krajině, přírodě a geologickém složení této oblasti.
informační tabule naučné stezky
Přejdeme velké pole a již vcházíme na území Kounovských kamenných řad. Jsou ukryty poměrně nenápadně v lese. Jde celkově o 14 řad kamenů ležících ve směru od severu k jihu. Řady jsou od sebe vzdáleny v rozmezí od 15 do 30m. Podle dřívějších průzkumů zde leží asi 2239 kamenů, jejichž velikost se pohybuje od 20cm až do 1m. Výjimku tvoří 3 obrovské několikatunové kameny s názvy Pegas, Gibon I.a Gibon II. Kámen Gibon II. zde již nenajdete, neboť byl v roce 1982 údajně převezen do hájovny. Pegas i Gibon I. lze najít naopak snadno podle směrovek. Ovšem při představě obrovských kamenů budete zklamáni, neboť tyto kameny vykukují jen málo nad povrch.
Zobrazit celý článek:


Více tipů na výlet:
http://www.fototuristika.cz/searcher/filter?tips=1&view=1&order=1&x=64&y=14/

Žádné komentáře:

Okomentovat