pondělí 22. listopadu 2010

Tančící dům

Tančící dům

www.fototuristika.cz
více o tomto výletu



Tančící dům se začal stavět v roce 1994. Po dvou letech od položení základního kamene vzniklo na rohu Jiráskova náměstí s Rašínovým nábřežím unikátní kontroverzní dílo moderní architektury.
Tančící dům
V únoru 1945 byl spojeneckým náletem na Prahu rozbořen rohový dům na Jiráskově náměstí. Od té doby po celá desetiletí tam bylo prázdné nezastavěné místo. Až na začátku 90 let, po sametové revoluci, se začalo diskutovat o zaplnění tohoto místa nějakým vhodným objektem. Nejlépe s knihkupectvím, galerií a vyhlídkovou kavárnou na úžasné panorama Pražského hradu. Na těchto plánech měl velký podíl i tehdejší prezident Václav Havel, bydlící v bezprostřední blízkosti tohoto místa, v domě postaveném jeho dědečkem.
Tančící dům z Jiráskova mostu
V roce 1991 zakoupila parcelu nizozemská pojišťovna Nationale Nederlanden. Najala si renomované architekty Chorvata Vlado Miluniče a Američana Franka Gehryho s cílem vybudovat stavbu v moderním slohu. Ti se šance chopili a vytvořili spolu jedinečné stavební dílo tančící dvojice ženy a muže inspirovanou slavným hollywoodským párem Ginger a Fred.
Zobrazit celý článek:


Více tipů na výlet:
http://www.fototuristika.cz/searcher/filter?tips=1&view=1&order=1&x=64&y=14/




Žádné komentáře:

Okomentovat