čtvrtek 20. září 2012

Tržní kolonáda (Karlovy Vary)


Tržní kolonáda (Karlovy Vary)

www.fototuristika.cz
více o tomto výletu:

http://www.fototuristika.cz/tips/detail/666

Tržní kolonáda se nachází pod Zámeckým vrchem v samém centru lázeňského města Karlovy Vary. Pod bílou dřevěnou stavbou švýcarského stylu se ukrývají další z karlovarských pramenů, a to pramen Tržní, Zámecký dolní pramen a pramen Karla IV.
Tržní kolonáda (Karlovy Vary)
A byl to právě pramen Karla IV., který při projížďce lesnatými oblastmi Slavkovského lesa našla jeho lovecká družina. Voda z tohoto pramene vyléčila královu zraněnou nohu a tak nechal Karel IV. kolem něho postavit lázně a bylo založené město Karlovy Vary.
Tržní kolonáda (Karlovy Vary)
Tržní pramen byl objeven při stavebních pracích v místech historického tržiště v roce 1838, až jako poslední z karlovarských pramenů. Poté se ještě několikrát ztratil a znovu objevil. Stejně jako ostatní prameny, i on byl opatřen jednoduchým sloupcovým altánkem se stříškou.
Tržní kolonáda (Karlovy Vary)
V roce 1876 vyhlásila městská rada soutěž o návrh Tržní kolonády. Výsledky však nesplnily očekávání a tak byl projekt svěřen již osvědčeným vídeňským architektům Ferdinandu Fellnerovi a Hermannu Helnerovi, kteří měli postavit zatím provizorní dřevěný přístřešek pro procházející lázeňské hosty.
V letech 1882-1883 tak vznikla, ještě s pomocí tesařského mistra Oesterreichera, první část dřevěné Tržní kolonády. V roce 1904 byl zbořen vedle stojící a chátrající dům, ve kterém vyvěral Tržní pramen a byla dostavěna druhá část kolonády. V té byl udělán zahloubený zděný prostor odkud vyvěral Tržní pramen.


Žádné komentáře:

Okomentovat