neděle 5. srpna 2012

rozhledna Děčínský Sněžník


rozhledna Děčínský Sněžník

www.fototuristika.cz
více o tomto výletu:

http://www.fototuristika.cz/tips/detail/640

Rozhledna se nachází v nádherné oblasti Labských pískovců na nejvyšší stolové hoře u nás, Děčínském Sněžníku. Patří vůbec k nejstarším rozhlednám na území ČR. Byla postavena v roce 1864, ale původně za úplně jiným účelem.
rozhledna Děčínský Sněžník
V polovině 19.století znamenala stolová hora Děčínského Sněžníku významný bod v krajině, čehož chtěly využít tehdejší tři evropské státy – Rakousko, Sasko a Prusko. Proto v roce 1862 požádal vídeňský kartografický úřad majitele děčínského panství, hraběte Františka Thuna, jestli by na vrcholu Sněžníku nezřídil triangulační bod pro zeměměřičské účely. To znamenalo vykácet celý vrchol nebo tam postavit dřevěnou vyměřovací věž.
rozhledna Děčínský Sněžník - výhled
Hrabě to však vyřešil jinak. Od drážďanského architekta Hänela si nechal navrhnout a posléze i postavit kamennou věž, která splňovala nejen základní kritéria vyměřovací věže, ale současně šlo i o estetické dílo v duchu tehdejšího alžbětinského stylu ukončené vyhlídkovým ochozem.
rozhledna Děčínský Sněžník
Svou funkci plnila věž velice krátce, a to do roku 1866, kdy vypukla prusko-rakouská válka. Bez zájmu ovšem nezůstala. Výborná poloha věže s nádhernými výhledy do krajiny lákala čím dál více návštěvníků. A tak jim pracovník starající se o tuto stavbu za mírný poplatek umožňoval výstup na vyhlídkový ochoz.

Žádné komentáře:

Okomentovat