sobota 12. května 2012

hrad Choustník


hrad Choustník

www.fototuristika.cz
více o tomto výletu

http://www.fototuristika.cz/tips/detail/575

Hrad Choustník se nachází ve stejnojmenné obci jihovýchodně od Tábora. Již z návsi obce jsou na sousedním zalesněném kopci dobře viditelné pozůstatky hradu.
hrad Choustník
Kdo hrad Choustník vystavěl, se přesně neví. V letech 1262 byl ale v držení šlechtice Beneše. Ten ve výstavbě spolu s bratrem Janem pokračoval a vytvořili tkz.ganerbenburg, což byl v tomto případě dvojhrad. To znamenalo, že každý z nich měl uvnitř svůj palác, ale obranné hradby byly společné.
hrad Choustník
Páni z Choustníka ho vlastnili až do roku 1322, kdy jej vyměnili s Petrem z Rožmberka. Rožmberkové ještě více posílili obranou funkci hradu, neboť ten se nacházel jen 15km od Tábora, hlavního sídla husitů. Později získal hrad Jiří Homut z Harasova, což znamenalo pro hrad definitivní konec a v roce 1614 se už uvádí hrad Choustník jako pustý.
hrad Choustník
K hradu se vydáváme z návsi obce Choustník. Zelené značení spolu se směrovkami hradu nás dovede k úpatí kopce. Odtud následuje trošku náročnější stoupání až k bráně hradu. Vedle vstupních dveří se vyjímá rodový znak s vyobrazením žebříku. Ten podle jedné pověsti získali Pánové z Choustníka od Přemysla Otakara I. jako odměnu za dobytí města Milána.

Zobrazit celý článek:
http://www.fototuristika.cz/tips/detail/575

Více tipů na výlet:
http://www.fototuristika.cz/searcher/filter?tips=1&view=1&order=1&x=64&y=14/

Žádné komentáře:

Okomentovat