středa 2. března 2011

skalní hrad Drábské světničky

skalní hrad Drábské světničky

www.fototuristika.cz
více o tomto výletu

http://www.fototuristika.cz/tips/detail/209

Mezi nejatraktivnější a nejvyhledávanější místa Českého ráje patří bezesporu Drábské světničky. Nacházejí se v nejzápadnější části této oblasti jen kousek od Mnichova Hradiště. Lze se na ně dostat z několika stran. Asi nejhezčí a nejzajímavější, ale také nejkratší cesta vede z vesničky Dneboh po modré značce. Na konci této vesničky je přírodního parkoviště, z kterého vycházíme i my. Již zde se nám představuje první ukázka pískovcové skály s lidovou tvořivostí.
na parkovišti ve vesničce Dneboh
Po krátké cestě lesem vedoucí do mírného kopečka se před námi začínají objevovat impozantní , vysoké a strmé skály. Je to opravdu ohromující pohled, který se naskytne, jakmile vyjdete z lesa.
skály Drábských světniček
Právě na nich stával kdysi skalní hrad. Neví se však, komu a kdy patřil. Nedochovaly se o něm žádné písemné zprávy. Podle archeologických nálezů keramiky se usuzuje, že byly Drábské světničky osídleny mezi 12. a 15. století. Hrad byl vystavěn na celkem 7 pískovcových skalních blocích, ve kterých bylo vytesáno na 30 skalních světniček. Ty sloužily převážně jako různé zásobárny. Nad nimi stály dřevěné stavby, ve kterých přebývali lidé. Skalní bloky navzájem propojovaly můstky a schodiště. Dodnes jsou k vidění skalní světničky, podvalí, draže a zářezy ve skalách.

Zobrazit celý článek:


Více tipů na výlet:


Žádné komentáře:

Okomentovat